[quote="Petr"][/quote]
Dobrý den,
tak se po více jak roce ozývám zde do vlákna. Vzhledem k tomu, že jsem minulý rok promeškal poslední možnost vycestovat nejenom na západ, ale i do ostatních částí Ukrajiny, kdy ještě nebyla tak rozháráná "východem" i "západem", chtěl bych se vás, jako znalce nejenom západní Ukrajiny, ale i ostatních částí, zeptat na aktuální bezpečnostní situaci - kam lze, kam nelze. Cestu asi přizpůsobím situaci v té míře, že bych rád navštívil celé Zakarpatí včetně Lvova, ale pravděpodobně vynechám takové destinace jako Kyjev či Oděsa, ačkoliv bych je rád viděl. Pojedu pravděpodobně až v průběhu září, kdy už nebudou tak vysoké teploty; opět vlakem až do Košic, s tím rozdílem, že si lístky na trať po Slovenském území zakoupím až na Slovensku, v Žilině a pak klasicky autobusem z Košic do Užhorodu.
Dosud však ještě nemám vyřešeno, jak to bude s měnou. Zda směnit za hřivny až na místě v Užhorodu (za v čr směněná Eura), kde budu začínat cestu, nebo zda jsou naše české kurzy podobné těm na UA, anebo zda vše vyřešit na Slovensku - jde mi o co největší úspory a nevím, jak nejlépe a nejvýhodněji takovou směnu provézt (navíc jsem hledal hřivnu u většiny českých bank a na jejich internetových kurzovních lístcích jsem ji nenalezl; pouze u pár pochybných směnáren s ještě pochybnějšími kurzy).
Ubytování budu řešit pravděpodobně až na místě, ale předem si zjistím možnosti daných míst, abych nakonec neskončil nedobrovolně pod širákem (Do jaké míry a kde najít lidi, třeba i starší, kteří jsou ochotni vás někde ubytovat?).
Jízdy budu na kratší tratě a "přejezdy" kupovat asi až před jízdou, nebudu mít nijak pevnou cestu, takže to ani jinak nejde, doufám, že bude vždy alespoň jeden lístek do vlaku či autobusu dostupný

.
Na závěr bych se vás rád zeptal, do jaké míry je situace na Ukrajině změněna (ceny, nálada, kontroly na hranicích atd..), co všechno se může tímto zkomplikovat a do jaké míry je západní část v "izolaci" od té východní, kde je v podstatě občanská válka.
S pozdravem a s velkým díky za vaši odpověď,
Paulos